Noutăți programul Rabla 2023

Noutăți programul Rabla 2023
  • 23 February 2023
  • tags

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi lansate în luna martie, bugetul pentru anul 2023 fiind cel mai mare din istoria acestui program, depăşind 1,34 miliarde de lei.


Conform ultimelor informații, programul Rabla 2023 va debuta în a 2-a parte a lunii martie, iar prima de casare Rabla Clasic va crește la 9.000 lei în cazul predării unui autovehicul uzat și la 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate.

Totodată, va fi eliminată subvenția pentru autoturismele electrice care au un preț mai mare de 75.000 Euro și este pregătit un nou program, Rabla pentru Flote, prin care se dorește încurajarea achiziției de autovehicule electrice noi, cu o valoare de peste 200.000 euro, de către firme.

Conform propunerii Bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu, au fost alocate sume mai mari decât în anii precedenți, respectiv 560 milioane lei pentru Rabla Clasic și 780 milioane lei pentru Rabla Plus.

DETALII RABLA 2023

Administrația Fondului pentru Mediu are în elaborare acum modificarea ghidurilor de finanțare pentru Rabla Clasic și Rabla Plus, iar printre cele mai importante modificări propuse se numără:

  • reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare la maximum 155 gr
  • creșterea primei de casare la 9.000 lei în cazul predării unui autovehicul uzat și la 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate
  • eliminarea condiției de a casa o rablă în schimbul achiziționării unui autovehicul nou, pentru instituții publice (modificare valabilă pentru ambele programe)
  • eliminarea posibilității de a anula Notele de înscriere
  • stabilirea cuantumului maxim de 75.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric
  • majorarea valorii ecotichetului pentru instituții publice la 120.000 lei pentru Rabla Plus

RABLA pentru flote

Administrația Fondului pentru Mediu, face demersuri pentru lansarea unui program prin care să încurajeze achiziția de autovehicule electrice noi pentru companiile care dețin flote de mașini - Rabla pentru flote. În acest sens, Administrația Fondului pentru Mediu are în elaborare o schemă de ajutor de stat prin care se dorește încurajarea achiziției de autovehicule electrice noi, cu o valoare de peste 200.000 Euro, de către operatorii economici. Ulterior aprobării schemei, AFM va redacta un proiect de ghid, iar în vederea derulării acestui program, este propus un buget de 250 milioane lei.


RABLA Local

AFM va demara totodată Programul Rabla local, cu un buget în valoare de 240 milioane lei. Obiectul Programului constă în finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu pentru autovehiculul uzat având o vechime egală sau mai mare de 15 ani de la anul fabricației, în schimbul predării acestuia spre casare. Implementarea Programului se derulează în baza contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraşe, municipii. Prin derularea acestui program se preconizează casarea unui număr de 100.000 autovehicule uzate.


Cere o ofertă prin programul Rabla 2023

Alte Recomandări

Pachete revizii Opel

Profită acum de pachetele de revizie Opel cu piese de origine, la prețuri speciale!

Pachete întreținere climatizare

Pentru sănătatea ta, optează pentru întreținerea și igienizarea regulată a sistemului de climatizare.

Noutăți Rabla 2023

Programele vor fi lansate în martie, bugetul pentru anul 2023 depăşind 1,34 miliarde de lei.