Inspecţii Tehnice Periodice (ITP)

TU #STAI ACASĂ, VENIM NOI LA TINE!

Venim la tine acasă pentru contractarea și livrarea vehiculului dorit, sau pentru a prelua mașina - dacă ai nevoie de lucrări de service.
Vezi detalii ›

Efectuăm, prin staţia proprie certificată RAR şi dotată cu standuri specializate, Inspecția Tehnică Periodică pentru toată gama de autovehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone (inclusiv autovehicule cu tracţiune integrală permanentă), pentru autoutilitare, dar şi pentru remorci (fără sistem de frânare propriu).


Întrebări frecvente

Încercăm mai jos să răspundem la o parte din întrebările pe care clienții noștri ni le pun de obicei. Dacă aveți alte nelămuriri ce nu se regăsesc aici, vă rugăm să ne contactați, vom face tot posibilul să vă ajutăm.

ITP-ul este o verificare obligatorie a autovehiculului, ce include printre altele: identificare, verificare frâne, direcție, lumini, anvelope, emisii poluante, aspect exterior, etc.

2 ani pentru autoturismele de uz personal sau comercial, 1 an auto-utilitare (MTMA≤ 3500 kg), 6 luni dacă autoturismul este folosit pentru taximetrie sau școala de șoferi. Autoturismele noi au implicit ITP-ul valabil 2 ani.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat se pedepsește cu amendă între 765 si 1.700 de lei. În plus, se reține și certificatul de înmatriculare de către Poliția Rutieră, caz în care ITP-ul nu mai poate fi efectuat decât direct la RAR.

Da, autovehiculele în cauză pot face inspecția periodică în România. În urma inspecţiei, RAR eliberează un document clientului, care este valabil doar pe teritoriul României. Este necesar ca documentul de înmatriculare al autoturismului să fie adus în original la RAR.

Nu, puteți să efectuați ITP-ul la orice stație autorizată RAR din România, indiferent de județul de înmatriculare.

Pe certificatul de înmatriculare se gasește o rubrică "ITP valabil până la data de...".

Nu, oricine poate aduce autovehiculul la inspecție, cu condiția sa aibă asupra sa toate documentele necesare.

Da, RAR ofertă această posibilitate, accesați link-ul următor.

Rămâne valabil. Pe noul certificat de înmatriculare va apărea data până la care este valabil.

Vă adresați stației unde ați efectuat ultima oară inspecția. Au obligația să vă elibereze un duplicat.

Vă adresați oricărei stații ITP. Dacă nu ați fost sancționat de poliție pentru ITP expirat, nu există nici un impediment pentru a efectua inspecția. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, dacă nu folosiți autovehicului nu este necesar să aveți ITP. Solicitantul trebuie să prezinte o dovadă de pierdere de la poliţie sau o declaraţie de pierdere pe proprie răspundere legalizată.

După remedierea problemelor tehnice semnalate, vehiculul trebuie prezentat la Registrul Auto Român pentru verificarea subansamblelor / sistemelor reparate.
După ce se constată remedierea defecţiunilor, reprezentantul R.A.R. va menţiona acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare.
Dacă motivul reţinerii certificatului de înmatriculare l-a constituit expirarea termenului de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice anterioare, verificarea tehnică pentru redobândirea certificatului se efectuează exclusiv de către R.A.R. Efectuarea integrală a verificării tehnice este aplicabilă numai vehiculelor înmatriculate în România.


oferte & noutăți de la Autoglobus

Tu #STAI ACASĂ, venim noi la tine!

Venim la tine acasă pentru contractarea și livrarea vehiculului dorit, sau pentru a prelua mașina, dacă ai nevoie de lucrări de service.

Super ofertele primăverii de la Opel

Profită acum de super-ofertele primăverii la un stoc limitat de autoturisme și vehicule comerciale Opel. Reduceri masive de prețuri și livrare la tine acasă!

Super ofertele primăverii de la Autoglobus Auto Rulate

Profită acum de super-ofertele primăverii la un stoc limitat de autoturisme și vehicule comerciale rulate. Reduceri masive de prețuri, livrare la tine acasă, servicii adiționale cadou la vehiculele selectate.